Blogg

  • Hvordan Las Vegas blir grønnere

    Las Vegas er kjent for sitt livlige natteliv, attraksjoner og selvfølgelig casinoer, men nå har byen også satt sitt sikte på å bli en mer miljøvennlig destinasjon ved å redusere sitt energi- og klimaavtrykk. Naturgass og fornybar energi Las Vegas er avhengig av naturgass for å dekke sine energibehov, men er nå i ferd med…

    Les mer


  • Velg riktig dampsperre og vindsperre i bolighus

    En velutstyrt bolighus med riktige dampsperrer og vindsperrer spiller en avgjørende rolle i å bevare et godt inneklima og hindre fukt og skade i konstruksjonen. En dampsperre hindrer fukttransport til konstruksjonen, mens en vindsperre hindrer luftlekkasjer og sikrer at fukt kan tørke ut. Boliger som oppvarmes i Norge om vinteren, bør ha en dampsperre på…

    Les mer


  • Forskningsprosjektet SEOPP

    SEOPP-prosjektet har som mål å få flere huseiere til å oppgradere husene sine slik at de blir både mer miljøvennlige og bedre å bo i. Prosjektet startet i 2013 og skal vare til utgangen av 2016. Demohus I løpet av prosjektperioden vil det bli utviklet og dokumentert rehabiliteringskonsepter gjennom to valgte pilotbygg. Demohusene er et…

    Les mer


  • Slik unngår du fukt i vegger og tak

    Fukt i vegger og tak kan være en stor utfordring for både bygningens sikkerhet og beboernes helse. Derfor er det viktig å være nøye med å unngå fuktproblemer når man bygger et hus eller en bygning. I denne artikkelen gir vi deg praktiske tips og råd for å hindre fukt i vegger og tak. Hold…

    Les mer


  • Nytt krav til energiløsninger for bygg over 1000 m2

    Nå kreves det at 60% av netto varmebehovet dekkes av energifleksible løsninger. Dette begrenser muligheten for å oppfylle energikravene uten vannbåren romvarme. Økt krav til energifleksible løsninger Opprinnelig krevde energikravene at energifleksible løsninger måtte dekke minst 50% av normert netto varmebehov, ifølge veileder til preaksepterte ytelser for teknisk forskrift § 14-4. Direktoratet for byggkvalitet (DiBK)…

    Les mer


  • Pilotprosjekt: Skarpnes boligfelt i Arendal

    Skanska Bolig har i planene å bygge 43 boliger med minimum passivhusstandard ved Skarpnes i Arendal. Målet er å skape boliger med ekstremt lavt energibehov og å produsere egen energi for å oppnå nullutslipp. Boligprosjektet på Skarpnes har fått pilotstatus i Agder Wood, og får derfor gratis rådgivning, opplæring og profilering. Lokalt materialbruk Prosjektet har…

    Les mer


  • Energieffektivisering: Skifte eller montere termostater

    En moderne termostat kan bidra til å redusere energiforbruket og holde en jevn temperatur i bygget. I denne artikkelen vil jeg presentere hvorfor skifte til en moderne termostat kan være en god idé, samt noen viktige hensyn som bør tas ved utførelse av tiltaket. Hvorfor skifte til en moderne termostat? En moderne termostat gir bedre…

    Les mer


  • Installasjon av solceller

    Solceller tilbyr en enestående mulighet til å utnytte gratis og fornybar solenergi. De omdanner solenergi til elektrisk strøm som kan dekke boligens elektrisitetsbehov direkte, eller gjennom salg til strømnettet. Installasjonen av solcelleanlegg er enkel, medfører minimalt inngrep i bygningskonstruksjonen og har forutsigbar ytelse. Samtidig bidrar de til å øke boligens verdi og gir et bedre…

    Les mer


  • Sperretak med lufting og isolering: Utvendig etterisolering

    Sperretak med lufting og isolering gir en god beskyttelse mot vær og vind, samtidig som taket oppleves varmere og mer komfortabelt. Dette er en metode som er aktuell hvis du skal skifte taktekkingen og ønsker å forbedre takets isolasjonsegenskaper. Utvendig etterisolering av taket er en effektiv måte å redusere takets energiforbruk og bidra til en…

    Les mer


  • La elever bygge passivhus

    Passivhus er en type byggestandard som fokuserer på å minimere energiforbruket gjennom godt isolerte vegger, vinduer og dører, samt effektiv bruk av solenergi. Ved å la elever bygge passivhus, gir vi dem en mulighet til å lære om bærekraftig bygging og å utvikle kunnskap og ferdigheter innen energieffektivisering. Fordelene med passivhus Passivhus har en rekke…

    Les mer


  • Velg energitiltak i fornuftig rekkefølge

    Energiøkonomi i bygninger har blitt et stadig viktigere tema, og nye energirammekrav fra teknisk forskrift har gjort det nødvendig å vurdere energitiltak nøye. Fornuftig rekkefølge for energitiltak vil bidra til å oppnå de beste resultatene på energifronten, samtidig som det ivaretar kostnader og byggets utforming. Viktige faktorer for energirammer Luftlekkasjetall, U-verdier for vinduer/dører og varmegjenvinning…

    Les mer


  • Gråvann kan bli gull verdt

    Gjenvinning av varme fra gråvann er et smart alternativ for bygg med store mengder gråvann. I stedet for å sende gråvann rett til kloakken, kan man utnytte den varmen som finnes i avløpsvannet for å spare energi. Passive gråvannsgjenvinnere En enkel form for passiv varmegjenvinning er ved å sende kaldt tappevann gjennom en isolert tank…

    Les mer


  • Fra boliger til nabolag

    Nasjonal forskning på nullutslippsboliger har skiftet hovedfokus fra selve bygningen til hele nabolaget. Nå kan selv “umulige” bygninger bidra til klimavennlige løsninger ved å bli vurdert som en del av et større område. Nye tekniske løsninger Professor Arild Gustavsen, leder av FME-senteret ZEB (Zero Emission Buildings), vil fortsette å jobbe med klima- og miljøvennlige materialer…

    Les mer


  • Passivhus, plusshus og nullutslippsbygg forklart

    Vi hører oftere og oftere om passivhus, plusshus og nullutslippsbygg, men hva betyr disse uttrykkene egentlig? I denne artikkelen får du en kort oversikt over hva de ulike uttrykkene betyr. Passivhus Passivhus er en bygning som bruker svært lite energi til oppvarming sammenlignet med tradisjonelle hus. Dette oppnås gjennom passive tiltak, som ekstra isolasjon og…

    Les mer


  • Energi: Bygg så enkelt som mulig

    Energieffektivitet i bygninger er viktig for å redusere energibruken og beskytte miljøet. Arkitekt Werner Lang og arkitekt Harald Røstvik er enige om at en enkel tilnærming til bygningens design og materialvalg er den beste måten å bygge energieffektivt. Fokus på lokale forhold Lang anbefaler å fokusere på lokale forhold når man skal bygge energieffektivt. Han…

    Les mer


  • Nye energiregler er ukompliserte

    Nye energikrav i byggteknisk forskrift, TEK 17, innebærer strengere minimumskrav til energieffektiviteten i byggverk. Disse kravene gir et bidrag til å redusere bygningers energiforbruk og CO2-utslipp. Kravene inkluderer bedre vinduer (U-verdi 0,8), bedre tetthet (lekkasjetall 0,6), bedre isolerte gulv, høyere tillatt vindusareal og lempede krav til kuldebroverdi. Det er fortsatt mulig å oppfylle kravene til…

    Les mer


  • Naturlig eller mekanisk ventilasjon?

    I Grimstad ble to eneboliger bygget etter den tyske passivhusstandard for ca. seks år siden. En av boligene hadde mekanisk ventilasjon, mens den andre hadde naturlig ventilasjon. Arkitekt Bengt Michaelsen sammenlignet de to boligene ved hjelp av grundige målinger og mener at hybridløsninger er framtida. Dårligere inneluft med naturlig ventilasjon Boligene var orientert likt og…

    Les mer


  • Hvordan etterisolere trebjerkeslag på oversiden

    Etterisolere trebjelkeslag på oversiden er en av de enkleste, rimeligste og mest effektive formene for etterisolering. Det er viktig å undersøke tilstanden på bjelkelaget før man går i gang med etterisoleringen. I denne artikkelen vil vi gi deg en trinn-for-trinn guide for å etterisolere trebjelkeslaget på oversiden. Tilstandskontroll Før du begynner med etterisoleringen, bør du…

    Les mer


  • Slik analyserer du resultatene fra en energiberegning

    Energiberegninger gir viktig informasjon om byggets energieffektivitet og miljøvennlighet. Her får du en guide til hvordan du analyserer resultatene fra en Simien-beregning. Årssimuleringer av energibehov og varmetap Årssimuleringen gir deg en oversikt over byggets årlige energibehov, månedlige energibehov og varmetapsbudsjett. Dette gir en god indikasjon på om bygget møter kravene i passivhusstandarden og gir en…

    Les mer


  • Krav til energiforsyning behandlet i Stortinget

    Stortinget har nylig fremmet et krav om å endre byggteknisk forskrift (TEK 10) slik at 60% av det totale varmebehovet i bygg over 1000 kvadratmeter kan dekkes av alternativ energiforsyning enn direkte elektrisitet. Dette vedtaket har vært gjenstand for diskusjoner både før og etter at de nye energikravene i byggteknisk forskrift trådte i kraft 1.…

    Les mer


  • God arkitektur og gode ventilasjonsløsninger henger sammen

    Godt inneklima og effektiv energibruk i drift er avhengig av gjennomtenkte og gode ventilasjonsløsninger. For å realisere dette, bør arkitekt og rådgiver jobbe tett sammen i tidlig fase av et prosjekt. Passivhus og ventilasjonsløsninger Passivhus har strenge krav til ventilasjonsløsninger for å oppfylle passivhusstandarden og sikre godt inneklima og effektiv energibruk. Valg av ventilasjon vil…

    Les mer


  • Tilstedeværelsessensorer

    En tilstedeværelsessensor er en enhet som detekterer om det er personer tilstede i et rom eller ikke. De bidrar til å redusere energiforbruket ved å slå av eller sette tekniske anlegg som lys, varme og ventilasjon i dvalemodus når rommet er tomt. Hensikten Formålet med å installere tilstedeværelsessensorer er å spare energi ved å slå…

    Les mer


  • Bybo vil bygge 800 nullutslippsboliger i Bergen

    Bybo samarbeider med Enova, Husbanken, SINTEF og forskningsmiljøer for å bygge bærekraftige boliger med lavt energiforbruk. Bybo har tidligere realisert et stort passivhusprosjekt, Løvåshagen Borettslag, og 130 passivhusboliger i Bjerknes Park på Slettebakken. Nå har Bybo fått ansvaret for å bygge Zero Village Bergen, Norges første og største nullutslippsprosjekt for boligbygging med 800 boliger på…

    Les mer


  • Husholdningenes energibruk

    Energibruken i husholdningene har stor betydning for valg av løsninger og dimensjonering av energiforsyning i en bygning. Lavenergiprogrammet har invitert tre eksperter til å dele sine erfaringer fra målt energibruk og diskutere hvilken betydning husholdningenes vaner har for effektivisering av energibruken. TEK-forskrift om energieffektivitet i bygninger Forskrift om tekniske krav til byggverk (TEK) stiller krav…

    Les mer


  • Typiske ventilasjonsløsninger i næringsbygg

    Ventilasjon er viktig for å sikre et godt inneklima i næringsbygg, og det finnes flere ulike løsninger som kan benyttes. Den mest utbredte løsningen for å ventilere bygg med passivhus-kvalitet er balansert ventilasjon. Balansert ventilasjon Balansert ventilasjon tilfører like mye friskluft som den trekker ut ved å bruke enten like mengder tilluft og avtrekk i…

    Les mer


  • Styring av lys, varme og ventilasjon

    Styring av lys, varme og ventilasjon har som formål å redusere energiforbruket ved å tilpasse forbruket til det faktiske behovet. Det sikrer at energien ikke blir sløst når ingen er tilstede. Effekt Tiltak som presenteres bidrar til en økt energieffektivitet og bør vurderes i sammenheng med det aktuelle oppdraget. Tiltakene har blitt gitt en til…

    Les mer


  • Passivhus: Slik bruker du energiberegninger i konseptutviklingen

    Energiberegninger er en viktig del av konseptutviklingen i tidlig fase, og bør være en integrert del av prosessen. De gir deg kontroll på fasade, form og uttrykk, og sørger for at du holder deg innenfor kravene i passivhusstandarden. Her er seks viktige spørsmål du bør stille deg selv i tidlig fase av et passivhusprosjekt: Har…

    Les mer


  • Smarte energiløsninger ved oppussing

    Oppussing av boliger gir en unik mulighet for å forbedre boligens energiøkonomi. Med en rekke smarte energiløsninger tilgjengelige, kan boligeiere spare penger på energiregningen og samtidig bidra til å redusere sitt CO2-avtrykk. Men hvilke energiløsninger bør du vurdere når du skal pusse opp boligen din? Her er noen av de mest populære og effektive løsningene:…

    Les mer


  • Trefiberisolasjon er et fullstendig alternativ

    Når det kommer til isolering av bygninger, finnes det mange ulike alternativer å velge mellom. Trefiberisolasjon er et av disse alternativene, og stadig flere byggeiere og entreprenører ser på dette materialet som et fullverdig alternativ til tradisjonelle isolasjonsmaterialer. Hva er trefiberisolasjon? Trefiberisolasjon er en form for miljøvennlig isolasjon laget av resirkulert tremasse. Materialet har en…

    Les mer


  • Få det varmt og godt uten ovner

    Bygninger med god isolasjon trenger ikke dyre varmeanlegg. Et godt designet klimaanlegg er tilstrekkelig, også på de kaldeste dagene i året. Dette ble bevist gjennom forskningsprosjektet “ForKlima” av SINTEF Byggforsk. Ventilasjon med overtemperatur Ventilasjon med overtemperatur gir god varme og et godt inneklima i yrkesbygg hvis oppvarmingsbehovet er lavt. Brukerundersøkelser har bekreftet at oppvarming av…

    Les mer


  • Forbedring av ventilasjon når du etterisolerer og tetter

    Inneklimaet i en bolig påvirkes sterkt av ventilasjonen. Derfor bør du vurdere tiltak for bedre ventilasjon når du skal rehabilitere boligen din. Dette er særlig viktig når du etterisolerer og tetter boligen, endrer romløsningen, oppgraderer badet eller loftet til et oppholdsrom. Dette skal vi se nærmere på: Årsaker til behov for bedre ventilasjon Når du…

    Les mer


  • Håndtverkerbedrifter satser lite på opplæring

    Opplæring og utvikling av fagkompetanse er avgjørende for å opprettholde høy kvalitet og fremme innovasjon i enhver bransje. Dette gjelder også håndverkerbransjen, der en god fagkompetanse er avgjørende for å kunne levere energi- og kostnadseffektive bygninger. Likevel ser vi at mange håndverkerbedrifter satser for lite på opplæring, noe som kan føre til dårligere kvalitet og…

    Les mer


  • Murvegger: Innvendig etterisolering

    En av de mest effektive måtene å energieffektivisere bygninger er ved å etterisolere murvegger innvendig. Men fungerer innvendig etterisolering på alle bygninger? Prosjektering av løsningen Hvis du skal etterisolere murvegger innvendig med mer enn 5 cm isolasjon, må prosjekteringen være grundig. Det må også vurderes om puss- eller teglkledningen på fasaden har tilstrekkelig frostbestandighet. Metoden…

    Les mer


  • I Norge: Kontorbygget Troll

    Kontorbygget “Troll” skal være en del av det nye byområdet Jåttåvågen i Stavanger, som integrerer boliger, utdanning, næringsvirksomheter og kulturaktiviteter. Det har en sentral beliggenhet ved Gandsfjorden, med tilknytning til sjø- og jernbanevei, samt planlagt bybane. I nærheten finner vi universitetet og en videregående skole, samt et senter for idrett og kultur ved Viking Stadion.…

    Les mer


  • Etterisolering av tak

    Etterisolering av taket er en god måte å forbedre både inneklima og redusere energiforbruket i hjemmet. Det øker temperaturen på takflaten, reduserer risiko for kondens og muggvekst, samt forbedrer tettheten i huset og reduserer luftlekkasjer og trekk. Kostnadsestimat Kostnaden for etterisolering av taket varierer avhengig av om taket allerede er lagt eller om det også…

    Les mer


  • Drenering med etterisolering av kjellervegg og sokkel

    Med økende fokus på bærekraftig utvikling og reduksjon av klimagassutslipp, blir det stadig viktigere å fokusere på å forbedre bygningers energieffektivitet. En av måtene å gjøre dette på, er ved å drenere og etterisolere kjellerveggene og sokkelen. Hva er drenering med etterisolering? Drenering med etterisolering dreier seg om å fjerne fuktighet fra kjellerveggene og sokkelen,…

    Les mer


  • Hvor kan man få hjelp til å bygge passivhus

    Les mer


  • Tek15: Slik er forslaget

    De siste årene har det vært en økning i fokuset på bærekraftig utvikling og reduksjon av klimagassutslipp. Dette har ført til et større fokus på energieffektivitet i bygninger, og Tek15 er et viktig forslag i denne sammenhengen. Hva er Tek15? Tek15 er et forslag til nye byggeregler og krav til energieffektivitet i bygninger. Forslaget innebærer…

    Les mer


  • Prosjektering av passivhus

    Les mer


  • Energieffektivitet: Tenk på teknikk fra dag 1

    Når man skal bygge et nytt bygg, er det viktig å tenke på tekniske løsninger allerede fra dag 1. Dette gjelder spesielt når det kommer til ventilasjon og varmeløsninger, og er viktig for å sikre en energieffektiv bygning med et godt inneklima. Arkitekt Paul Woodville understreker at størrelsen på teknisk rom er noe arkitekt og…

    Les mer


  • Forskning på passivhus

    Passivhus og lavenergiboliger har økt popularitet, men få systematiske undersøkelser har blitt gjort for å evaluere hvordan de fungerer i praksis i Norge. For å fylle dette gapet startet forskningsprosjektet EBLE (Evaluering av Boliger med Lavt Energibehov) med finansiering fra RENERGI-programmet i Norges forskningsråd og støtte fra Lavenergiprogrammet, DIBK, Husbanken og Enova. Sintef Byggforsk gjennomfører…

    Les mer


  • Prosjektering av energieffektive bygg

    Med økende fokus på bærekraftig utvikling og reduksjon av klimagassutslipp, blir prosjektering av energieffektive bygg stadig viktigere. Et energieffektivt bygg er ikke bare bra for miljøet, men også for lommeboken og for de som bor eller jobber i bygningen. Hva er prosjektering av energieffektive bygg? Prosjektering av energieffektive bygg dreier seg om å planlegge og…

    Les mer


  • Slik kan du etterisolere etasjeskillere mot uoppvarmet rom

    Etasjeskiller er en viktig del av bygningskonstruksjonen, men deres isolasjonsevne kan være lav, noe som fører til at varme går tapt. Derfor kan det være lønnsomt å etterisolere etasjeskiller for å forbedre bygningskomforten og redusere energikostnadene. Les videre for å lære om fordeler og ulemper med ulike etterisoleringsteknikker, samt tips for å få best mulig…

    Les mer


  • Ventilasjon skal sikre godt inneklima i passivhus

    Sikre godt inneklima i et bygg krever tilstrekkelig mengde frisk luft for å fjerne forurensninger. Ventilasjon er et viktig verktøy for å oppnå dette. Person-, material- og aktivitetsbelastning Luftmengden som kreves for å fjerne forurensninger avhenger av tre faktorer: personbelastning, materialbelastning og forurensning fra aktiviteter og prosesser. Minimumsluftmengden bestemmes av den største av de tre…

    Les mer


  • Lavenergi i EU: Build up skills

    EU-initiativet Build Up Skills (BUS) er et program for å styrke kompetanseutviklingen blant håndverkere og montører i bygningssektoren. Målet er økt energieffiktivitet og mer bruk av fornybar energi i byggene. Statusanalyse En statusanalyse ble gjort for å vurdere kunnskapsnivået til håndverkere og montører om energi i bygg, samt utdanningsveier og barrierer for økt kunnskap. Veikart…

    Les mer


  • OBOS følger opp med nye passivhus

    Obos satser på et nytt passivhusprosjekt ved siden av de 17 eneboligene som snart står ferdig i Stenbråtlia på Mortensrud i Oslo. Prosjektet vil bestå av 33 rekkehus med en størrelse på ca 135 kvadratmeter. Kvaliteter for boligene Håndverksbygg AS, ledet av Erling Askautrud, bygger 17 eneboliger som passivhus for OBOS. Firmaet har mottatt Boligprodusentenes…

    Les mer


  • Energimerket

    Energimerket er en viktig indikator på hvor energieffektivt et bygg eller en bolig er. Det gir en enkel og oversiktlig måte å sammenligne byggets energiytelse på, slik at du kan ta bedre valg når du skal kjøpe eller leie en bolig. Hva er Energimerket? Energimerket er et nasjonalt system for å vurdere energiytelsen til bygninger…

    Les mer


  • Smart oppussing

    Her finner du oversikt over hvilke energiløsninger som er smarte å gjøre samtidig med innvendige og utvendige vedlikeholdsoppdrag. Informasjonen er egnet for håndverkere som trenger eksempler, regnestykker og salgsargumenter overfor huseiere som skal i gang med oppussing.

    Les mer


  • Krav til energiforsyning

    Den nye byggtekniske forskriften (TEK 10) § 14-7 har satt nye energikrav for bygninger i Norge. Målet er å redusere bruken av direktevirkende elektrisitet og fossile brensler som olje, parafin og naturgass, for å bidra til en mer bærekraftig fremtid. For bygninger over 500 m2 kreves det at minimum 60% av varmebehovet skal dekkes av…

    Les mer


  • Smart oppussing: Kunnskap er verktøy

    Oppussing av boliger kan være en kostbar affære, men det er også en mulighet til å gjøre boligen mer energieffektiv og komfortabel. Med litt kunnskap og planlegging kan man spare store summer på strømregningen, samtidig som man forbedrer boligens verdi. Energieffektivisering Energieffektivisering er en viktig del av smart oppussing. Det innebærer å redusere boligens energibruk…

    Les mer


  • Oppussing kan gi dårlig inneluft

    Oppussing kan føre til bedre komfort, men samtidig kan det gi en dårligere inneluft. Dette er noe som mange huseiere er skeptiske til, og det tror ekspert Jardar Helland skyldes mange skandaler rundt dårlig ventilasjon på skoler og arbeidsplasser. Men hvis man tar hensyn til ventilasjonen under oppussing, kan det bidra til å forbedre både…

    Les mer


  • Er naturlig ventilasjon mulig å få til?

    Naturlig ventilasjon har lenge vært et ønsket alternativ til mekanisk ventilasjon i byggebransjen, men ifølge ekspertene, er det en utfordring å oppfylle både kravene for god luftkvalitet og de strenge energikravene i byggteknisk forskrift. Forskningsprosjektet “Naturligvis” undersøker alternative løsninger for klimatisering, ledet av Skanska. Sjefsrådgiver i Skanska Teknikk, Tor Helge Dokka, sier at det ikke…

    Les mer


  • Prosjektering av passivhus: Behovstyrt ventilasjon

    Behovsstyrt ventilasjon kan mer enn halvere energibehovet for ventilasjon i næringsbygg uten å påvirke inneklimaet. Det er beregnet at det er et potensial på 30-40 kWh/m² år sammenlignet med konstante luftmengder. VAV eller DCV? Behovsstyringen kan gjøres på flere måter, for eksempel med VAV-anlegg som styrer luftmengder med bevegelsesdetektor eller tidsstyring, eller med DCV-anlegg som…

    Les mer


  • Tak: Etterisolering og rehabilitering

    Et tett og velisolerte tak er en viktig faktor for en energieffektiv bolig. I denne artikkelen vil vi se nærmere på hvordan du kan etterisole og rehabilitere taket ditt for å øke energieffektiviteten og forbedre komforten i boligen. Fordelene ved etterisolering av tak Metoder for etterisolering av tak Det finnes flere måter å etterisole taket…

    Les mer


  • Hva er en kuldebro?

    En kuldebro er en vei for varme å forlate bygningen, noe som fører til varmetap. For å gjøre bygningen energieffisient og redusere varmetap, er det viktig å begrense antallet kuldebroer. Hva er en kuldebro? En kuldebro oppstår når materialer med ulike evner til å transportere varme er benyttet i bygningen. For eksempel leder stål og…

    Les mer


  • Tips: Etterisoler én yttervegg om gangen

    Etterisolering av en yttervegg er en effektiv måte å øke energieffektiviteten i huset ditt uten å måtte utføre en full ombygning. Familien Dyrstad Pettersen i Oslo er et godt eksempel på dette da de etterisolering en av ytterveggene i forbindelse med utbygging av et nytt inngangsparti. Hva bør du tenke på før du etterisolerer? Før…

    Les mer


  • Etterisolere vegg eller sokkel?

    Ved å etterisole vegger eller sokler i ditt hjem, kan du enkelt øke energieffektiviteten og redusere varme- og kuldetap. I denne artikkelen vil vi se nærmere på fordelene ved å etterisole vegger og sokler, samt gi deg noen praktiske tips for hvordan du kan gjennomføre oppussingen selv. Fordelene ved etterisolering Hvordan etterisole vegger og sokler…

    Les mer


  • Hva er et passivhus?

    Et passivhus er et bygg som har svært lavt energibehov til oppvarming, takket være passive tiltak som ekstra god isolasjon, tetthet og godt isolerte vinduer. For å opprettholde god luftkvalitet og et godt inneklima, bør et passivhus også ha et ventilasjonssystem med mulighet for varmegjenvinning. Forskjellen mellom et passivhus og et TEK10-hus Selv om kravene…

    Les mer


  • Slik kan du etterisolere mur og betongvegger

    Etterisolering av mur- og betongvegger kan bidra til å forbedre bygningsenergien, redusere varmebehovet og øke komforten i boliger og kommersielle bygninger. Du kan enten velge å etterisolere veggene utvendig eller innvendig, og valget vil avhenge av byggets konstruksjon og eksisterende tilstand. Utvendig etterisolering Fordeler: Ulemper: Tips for utvendig etterisolering: Innvendig etterisolering Fordeler: Ulemper: Tips for…

    Les mer