Passivhus: Slik bruker du energiberegninger i konseptutviklingen

Skrevet av:

Publisert

Energiberegninger er en viktig del av konseptutviklingen i tidlig fase, og bør være en integrert del av prosessen. De gir deg kontroll på fasade, form og uttrykk, og sørger for at du holder deg innenfor kravene i passivhusstandarden.

Her er seks viktige spørsmål du bør stille deg selv i tidlig fase av et passivhusprosjekt:

Har du optimalisert orientering for bygget?

Ofte vil tomten avgjøre plasseringen av bygget, men det er viktig å vurdere faktorer som utsikt, dagslys, omkringliggende bygg og vegetasjon. Orientering spesielt viktig for å utnytte solenergi.

Har du sørget for at bygget er tilstrekkelig kompakt?

Kompakte bygningskropper reduserer varmetapet og gir lavere energibehov i passivhus. Det er også enklere å gjøre kompakte bygningskropper lufttette og å detaljprosjektere dem med minst mulig kuldebroer.

Har du orientert vinduene på best mulig måte?

Vindusorientering gir store utslag på energibehovet, og vi må orientere vinduene slik at vi kan utnytte passiv soloppvarming om vinteren og redusere innetemperatur og kjølebehov om sommeren. Energiberegninger gir oss mulighet til å simulere innendørs komfort og sommertemperaturer.

Hvilke U-verdier må bygningskroppen ha og hvor tett må den være?

Passivhusstandarden stiller krav til lekkasjetall, varmetap og minstekrav til bygningsdeler. Ofte må U-verdier være bedre enn minstekravene for å oppfylle energikrav, spesielt for mindre bygg og på tomter med dårlig solorientering.

Har du valgt realistiske verdier for teknisk utstyr?

Passivhusstandarden stiller minstekrav for varmegjenvinnere og SFP-faktor. Du kan velge bedre produkter og løsninger, men du må vite om det gir praktiske konsekvenser før du gjør endringer.

Bør du endre design og gjøre justeringer for å oppfylle energikrav?

Det er viktig å regelmessig sjekke energiberegningene i forhold til passivhusstandarden for å sikre at du oppfyller kravene. Justeringer kan være nødvendige for å oppfylle kravene til U-verdier, lufttetthet og teknisk utstyr.