Krav til energiforsyning

Skrevet av:

Publisert

Den nye byggtekniske forskriften (TEK 10) § 14-7 har satt nye energikrav for bygninger i Norge. Målet er å redusere bruken av direktevirkende elektrisitet og fossile brensler som olje, parafin og naturgass, for å bidra til en mer bærekraftig fremtid.

For bygninger over 500 m2 kreves det at minimum 60% av varmebehovet skal dekkes av alternative energikilder enn direktevirkende elektrisitet eller fossile brensler. For bygninger under 500 m2 er kravet 40%. Det er unntak for boligbygninger med lavere netto varmebehov enn 15 000 kWh per år, og der hvor kravet vil medføre merkostnader over boligens levetid.

I slike tilfeller må det likevel installeres skorstein og lukket ildsted for bruk av biobrensel, med unntak for boenheter under 50 m2 BRA eller boliger som oppfyller passivhusstandarder.

I områder med fastsatt tilknytningsplikt til fjernvarme, kreves det at bygninger skal ha varmeanlegg som tillater bruk av fjernvarme. Men kommunen kan gi unntak dersom det kan dokumenteres at andre varmeløsninger er mer miljøvennlige.

Vi vil påpeke viktigheten av å følge disse kravene. De bidrar til å redusere vår påvirkning på miljøet og fremme en mer bærekraftig fremtid. Effektivisering av energi- og byggeprosessen er en viktig del av å nå disse målene.