Krav til energiforsyning behandlet i Stortinget

Skrevet av:

Publisert

Stortinget har nylig fremmet et krav om å endre byggteknisk forskrift (TEK 10) slik at 60% av det totale varmebehovet i bygg over 1000 kvadratmeter kan dekkes av alternativ energiforsyning enn direkte elektrisitet. Dette vedtaket har vært gjenstand for diskusjoner både før og etter at de nye energikravene i byggteknisk forskrift trådte i kraft 1. januar.

Endring av § 14-4 nr. 2 i byggteknisk forskrift

Regjeringen må nå endre § 14 – 4 nr. 2 i byggteknisk forskrift for å imøtekomme Stortingets krav. Dette betyr at de største byggene må dekke mesteparten av oppvarmingsbehovet ved å benytte seg av alternativ energiforsyning, som varmepumper eller solfangere. Det er foreløpig usikkert hvor lang tid det vil ta å endre forskriften.

Et helhetlig perspektiv på energibruk i bygg

Bakgrunnen for Stortingets vedtak er ønsket om et helhetlig perspektiv på energibruk i bygg. Dersom det finnes gode alternativer, mener Stortinget at høyverdig elektrisitet ikke bør benyttes til oppvarming eller kjøling.

Framtidsrettet byggteknikk

Stortingsvedtaket er i tråd med klimaforliket fra 2012, hvor alle partier på Stortinget, bortsett fra Frp, ble enige om å innføre passivhusnivå fra 2015 og nesten-null-energinivå fra 2020. Vedtaket bidrar til å videreutvikle og forbedre løsninger for framtidas bygg.

Tilknytningsplikt til fjernvarmeanlegg

Kommuner som har vedtatt tilknytningsplikt til fjernvarmeanlegg vil ha muligheten til å pålegge utbygger å installere varmeanlegg som kan utnytte fjernvarmen. Disse endringene vil bli gjeldende når Regjeringen har endret forskriften.

Konklusjon

Stortingets vedtak om å endre byggteknisk forskrift for å støtte bruk av alternativ energiforsyning i større bygg er et viktig skritt i retning av et mer bærekraftig samfunn. Effektivisering av energibruken i bygg vil være en viktig faktor i å redusere klimagassutslipp og bidra til å nå målene i klimaforliket. Tilknytningsplikt til fjernvarmeanlegg vil også spille en viktig rolle i å utnytte alternativ energiforsyning i bygg. Konklusjonen er at Stortingets vedtak vil føre til en mer energieffektiv byggteknikk og en mer bærekraftig fremtid.